Африканската зона за свободна търговия беше договорена

Ново споразумение за свободна търговия се появи на картата на международните търговски организации, след като 26 африкански държави решиха да вземат в свой ръце бъдещето на икономическото си развитие и настояват за по-голяма тежест на Африка в международните икономически отношения.

Зоната за свободна търговия в Африка обединява 3 търговски блока от различни региони на континента: Южноафриканска общност за развитие (SADC), Източноафриакнска общност (EAC) и Comesa – търговска организаия на държавите от Източна и Югоизточна Африка. Споразумението за общата зона за свободна търговия беше подписано в столицата на Уганда – Кампала в сряда (22.10.2008), съобщава BBC.
Новосформираният търговски блок включва 26 страни, които „произвежадат“ БВП на стойност около 624 млрд. долара. Целта на зоната за свободна търговия е да стимулира икономическия обмен между членовете й и да насърчи стопанския им растеж като цяло. Според президентът на ЮАР Кгалема Мотланте търговското обединение също ще даде по-голяма тежест на африканските държави в защитата на икономическите им интереси на международната сцена.
Мотланте добави още, че въпреки че развиващите се държави нямат никаква вина за финансовата криза в момента, те ще също ще понесат тежестта от последствията й. Именно заради това развиващите се държави, каквито са и 26-те членки на африканската свободна зона, трябва да настояват за по-силна позиция в международните търговски организации.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *