Банките под блокада заради новите сметки

Банките под блокада заради новите сметки

Очакват опашки пред гишетата, не превеждат пари, ако не знаеш номера

Валерия Стойкова

Напливът от банкови клиенти се очаква днес, в петък в трезорите влизаха малко хора

Фото Христо Танев Опашки пред гишетата в банките се очакват днес. Понеделник е критичният ден за въвеждането на IBAN, новата система за обозначение на банкови сметки. Банкерите с тревога очакват началото на седмицата, за да разберат дали системата работи без фалове. В най-добрия случай в салоните ще има навалица, защото не всички клиенти ще си знаят номерата, опасяват се шефове на банкови клонове.

От днес всички банкови сметки вече са с нови номера. Граждани и фирми са длъжни да знаят новите обозначения. Преводи и плащания по старите номера няма да се приемат, съобщават от БНБ. Най-лесно можете да разберете новите номера на сметките си, като влезете в електронния сайт на банката си.

Има специално прозорче, в което се вписва старият номер, кликва се върху „Покажи“ и автоматично излиза новият. Хората, които не ползват интернет, може да направят проверка на място в банките по ЕГН. Това обаче ще предизвика задръствания в салоните.

В ДСК не очакват драматични усложнения. Банката работи със собствен авторизационен център за банковите карти, който е аналог на БИСЕРА. Затова няма да има проблеми и с банкоматите. Най-сигурният начин да се провери новата сметка е да се позвъни на кол-центъра на банката. Когато става дума за пари в друга банка обаче, няма как да стане проверката. Всеки гражданин сам трябва да си научи номера. Чиновниците не могат да проверяват в други трезори, напомнят експерти. В Пощенска банка обаче твърдят, че ще прозвъняват колегите си и ще направят всичко възможно гражданите да узнаят от тях новите си сметки. Приучили сме клиентите си да работят с интернет банкиране и в салоните няма наплив от хора, твърди Детелина Вичева, управител на клон „Витоша“ 1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *