Банковите преводи за страните от ЕС станаха по- евтини

От днес, 15 декември, по силата на влязла в сила нова директива преводите в евро до страните от Европейския съюз поевтиняват до 10 пъти. Българските банки са длъжни да изравят таксите за преводи в чужбина с таксите за страната. По-евтини ще бъдат и таксите за теглене от банкомат в чужбина, които също се изравняват с тези в България.Банковите преводи за страните от ЕС стават по- евтини.

Резултат с изображение за банкови преводи

До сега средната такса за тези преводи беше около 30 лева, а след въвеждане на европейската директива ще бъде около 3 лева, колкото струва и превода на пари в България между български банки“, поясни Христо Бошнаков, служител във финансовия сектор в Лондон пред Нова телевизия, информира, информира infostock.bg .

За да компенсират загубите, които от Асоциацията на българските банки (АББ) се оценяват на около 100 милиона лева, поевтиняването на банковите преводи ще бъде компесирано до известна степен чрез увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове. Затова пък таксите за електронното банкиране ще останат по-ниски, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги.

Повечето български банки вече обявиха, че ще има поскъпване на някои такси средно с около 50 стотинки. Например месечната такса по разплащателна сметка сe повишава от 2.50 лв. на 3 лв., за обслужване на спестовна сметка увеличението е от 2 лв. на 2.50 лв., за внасяне на пари в брой за суми над 3000 лева ще се удържа процент от сумата, който валира от 0.35% до 0.60%. В банков клон за вътрешнобанков превод таксата се повишава от 1.50 лв. на 2 лв., докато при онлайн банкирането остава безплатна.Банковите преводи за страните от ЕС стават по- евтини.

Ако някоя българска банка не промени таксите, рискува да бъде глобена с до 200 000 лева. Мениджъри на големи банки у нас заявиха пред Нова телевизия, че ще спазят регламента за изравняване на таксите, като няма да повишават тези за преводи в лева.По-скъпо ще остане изпращането на средства извън зона SEPA, която обхваща Исландия, Лихтенщайн, Новрегия, Щвейцария и Монако, предупреждават банкери, тъй като новите такси са валидни само на територията на страните-членки на ЕС.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *