Безработицата в Канада пада до най-ниското ниво от 2008 г.

Безработицата в Канада е спаднала с 0,2 пункта до 6,5 на сто през април, което е най-ниското равнище от 2008 година, най-вече поради по-малкия брой търсещи работа, съобщи статистическият институт, цитиран от AFP.

Канадската икономика е създала 3200 работни места през април – много по-малко от очакваните от икономистите 20 000. Експертите очакваха също така безработицата да остане без промяна на равнище 6,7 на сто.

Спадът на безработицата през април се обяснява главно с по-малкия брой младежи, търсещи работа, обяснява статистическият институт.

Освен това през април са закрити 31 200 работни места на пълно работно време, а броят на работещите е намалял с 15 300.

В същото време позициите на непълен работен ден и броят на самонаетите са се увеличили, като заетостта е била съсредоточена в държавния сектор.

През април заетостта е нараснала в категорията от 55 години и повече и е намаляла при мъжете от 25 до 54 години.

За една година работните места в Канада са се увеличили с 276 000 (+1,5 на сто), а безработицата е спаднала с 0,6 процентни пункта, информира investor.bg.

Най-много работни места са открити в образованието, здравеопазването, социалните грижи, транспорта и складовете. Съкращения е имало в сектора на услугите и в хотелиерството.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *