Бензинът в Иран поскъпна със 75%

Цените на бензина в Иран скочиха в четвъртък в полунощ с до 75%, след като бяха спрени държавните субсидии. Това е рискован ход на президента Хасан Рухани, опитващ се да възстанови икономиката, притисната от санкциите на Запада по повод иранската ядрена програма.

Пред бензиностанциите се извиха опашки в последните часове преди влизането в сила на новите цени, но нямаше случаи на безредици, както стана през 2007г., когато за пръв път имаше лимит на количеството, което може да се зареди, разказва „Ройтерс“. Страната е един от най-големите производители на суров петрол, но не разполага с достатъчно рафинерии за преработката му в гориво.

„От два месеца се подготвяме да приложим тези планове в провинциите, градовете и селските райони“, казва вътрешният министър Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от агенция ИРНА. „Очакваме да бъде прието от хората без проблеми или прояви на недоволство.“

Дори и след поскъпването бензинът в Иран остава един от най-евтините в света. За квотата, която може да се купува на преференциална цена увеличението е от 4000 риала (16 щатски цента по официалния обменен курс на централната банка) на 7000 риала (28 цента). Горивото, продавано извън това количество поскъпва от 7000 на 10 000 риала. Нови по-високи цени имат дизеловото гориво и пропан-бутанът за колите.

Президентът Рухани казва, че спестените субсидии ще отидат за създаване на работни места, предимно за младите иранци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *