Бизнесът изпитва затруднения при кандидатстване по ОП „Конкурентоспособност“

Сложни процедури затрудняват бизнеса да кандидатства по Програмата „Конкурентоспособност”. Усвоен е само половин процент от всички предвидени евросредства. До 2013 година остават 1 830 000 000 лв.
Административните пречки в момента правят безполезна Програмата „Конкурентоспособност”, която трябва да помага на бизнеса предимно за модернизиране на производството. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира:
„По програмата фактически от една година няма стартирали нови процедури, въпреки че комитетът за наблюдение на програмата е одобрил редица такива, а тези, които са стартирали всъщност миналата година през януари месец, договорите се подписаха през второто полугодие, тяхното изпълнение започна в края на годината, т.е. една година след подаване на документите започва изпълнението на проекта.“
Проектите на бизнеса ще се разглеждат за срок от три месеца, увери Грета Добрева, изпълняваща длъжността директор на Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. През март ще се поднови приемането на проекти.
„Предвиждаме да обявим три нови процедури. Едната е свързана с развитие на стартиращи иновативни предприятия. Другата е свързана с технологична модернизация в малки и средни и технологична модернизация в големи предприятия,“ обясни Добрева.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *