Био пържоли за 284 лв./кг предлага наш магазин

Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв за килограм. Така излиза, че едно 100-килограмово прасе струва колкото 1200 грама био свинско месо или 6 пържоли.

От търговската верига обясниха, че био месните продукти са внос от Германия. „В периода на зимните празници, бяха внесени допълнителни месни артикули, сред които и дивечови, за да се задоволят изискванията на клиентите, които знаят, че могат да бъдат намерени и гурме продукти. Фактори като транспортни разходи и ДДС от 20% (за пример в Германия той е 7%) няма как да не бъдат отчетени при ценообразуването„, казват търговците.
Проблемът, според Албена Симеонова от Съюза на биопроизводителите в България, е липсата на сертифицирани кланици у нас и нуждата месото или да се внася или наше месо да се разфасова зад граница. „Всички продукти идват от чужбина и се плаща за товар, разфасовка и транспорт. Земеделското министерство трябва да се насочи към сертифициране на месото„, посочи тя.
По думите й има родни производители, които изнасят животните си в европейски страни и ги разфасоват там. След това ги внасят с надценката на продукти, който е разфсован в ЕС.
Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите заяви, че продуктите от биоземеделие и биоживотновъдство трябва да са не повече от 30 на сто по-скъпи. И затова е нужно да има компенсаторни плащания.
Иван Мутафчиев, който е собственик на биоферма за козе мляко и сирене, коментира, че дават на животните храна и вода в хармония с природата. Затова и те пускат малко мляко, но качествено. Фермерите сами осигуряват храната на животните от ливади в близост до фермата. Фуражи не се допускат, а лекарства- рядко и в определени дози.  Мутафчиев е категоричен, че когато се наложи лечение се консултира със сертифициращия орган.
Родните биопроизводителите обаче не могат да намерят нормално обяснение на високата цена на вносните биопродукти. Признават, че цената на тяхното мляко и сирене също е по- висока от тези на обикновените млечни продукти, но разликата изобщо не може да се нарече драстична.
Преработваме млякото, което произвеждаме във фермата си в собствена фабрика и предлагаме вече готов продукт, който излиза на пазара и е достъпен за хората. 13,50 лв. е килограма при нас сирене”, поясни производителят Тодорка Мутафчиева. Литър пастьоризирано прясно мляко без консерванти и с краткотраен срок на годност на щандовете в магазините струва 2,50 лв. Киселото мляко е по-трудоемко и се прави в стъклени буркани. Цената за около 600 г. до 580 г. е 2,50 лв. При вносните продукти един литър такова пастьоризирано мляко е под 6-7 лв.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *