Бобева: Високата ликвидност е рискова за банките

Въвеждането на отрицателна лихва по свръхрезервите в Българската народна банка ще има психологически ефект за банките.Това заяви пред БНР банковият експерт и бивш вицепремиер Даниела Бобева. По думите й свръхрезервите в банковата система са около 7 млрд. лева, а банките трябва да бъдат провокирани да кредитират повече.

Бобева потвърди, че високата ликвидност може да направи банките непредпазливи в избора на проекти, които да кредитират. Свитото кредитиране обаче според нея е по-опасно за системата.

„Това е една крачка в посока да се насърчат търговските банки да не държат прекомерно много резерви в БНБ. Ефектът е по-скоро психологически, не толкова върху политиката на отделните банки. Ние сме в една нисколихвена среда по депозитите – навсякъде, не само в България“, каза Бобева.

Според нея алтернативите за банките, ако те не държат свръхрезерви в БНБ, са много ограничени. По думите и, ако изобщо има някакъв ефект, от това ще спечели правителството, тъй като една от алтернативите е насочването на тези ресурси към държавните ценни книжа.Даниела Бобева смята, че това също носи някои рискове, защото в портфейлите на банките има натрупани доста държавни ценни книжа, което крие в себе си риск за дебалансиране на портфейлите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *