Боевски тормозен, местят го в килия с българи

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести лежи в килия с рецидивисти и е сринат психически. Семейството му ще търси съдействието на държавата за пускането му под гаранция. Това съобщи неговият адвокат Ивайло Дерменджиев след като се завърна в четвъртък от Бразилия,  където е разговарял с щангиста, предаде бТВ.
Гълъбин Боевски бе заловен с кокаин на летище „Гуарольос“ в Сао Паулу на 24 октомври.  Той твърди, че куфарът му се скъсал и си купил нов, а вътре се оказала пратката с дрога.
След 15 дни в бразилски затвор, Гълъбин Боевски не прилича на себе си. Шампионът е отчаян и отслабнал. Той дели килия с още 15 терористи и наркотрафиканти, някои от които са с присъди от 300 години затвор, заяви Дермерджиев.По думите му 15 дена след като е задържан, Боевски не е говорил с никого. Първо е видял българския консул и съпругата си, а после се е срещнал и с адвоката си.  „Каза ми, най-големият проблем е липсата на информация. Каза: Аз не знам дали България знае, че съм тук“, разказа Ивайло Дерменджиев.
Пред бразилските власти Боевски категорично не признава вината си и се надява да излезе от затвора скоро. Защитата му обаче ще събира поне две седмици документите, за да ги внесе в съда.
Щангистът е бил разпитан от разследващите само веднъж, съобщи още адвокатът.
“Ако трябва, ще прося, но ще направя всичко възможно да се прибере в България”, през сълзи каза съпругата на Гълъбин – Красимира, която бе с адвоката му в Бразилия. “Разберете, че той няма вина. Призовавам всички, които са се развълнували поне за малко от победите му за България, да го подкрепят. Това е важно за него”, допълни развълнуваната жена, цитирана от 24 часаСпоред доклад на Мануел ду Насименто, временно управляващ посолството ни в Бразилия, изпратен до Министерството на външните работи, Гълъбин Боевски  ще бъде преместен в килия с българи в затвора в Итаи, защото в момента се намира в емоционален шок, съобщава още в. „24 часа“. Дипломатът бил натоварен от ръководството в София със задачата да се срещне лично с началника на затвора, където лежи Боевски.
В понеделник Мануел ду Насименто бил на свиждане при Боевски. След което описва срещата в доклад до МВнР, който започва с думите: „Той се намира в добро физическо състояние и в емоционален шок. Не може да възприеме факта, че е в затвора!”
Понататък дипломатът пише: „Заключението на първоначалния медицински преглед при постъпването в затвора в Итаи, е, че задържаният е в добро общо състояние. Боевски няма други оплаквания освен това, че средата там е твърде различна от обичайната му досега. Няма оплаквания за някакво лошо отношение на служителите и пазачите в затвора, но не възприема условията там.“
Шефът на българската дипломатическа мисия в Бразилия е поискал след свиждането и специална среща с началника на затвора.“Той ме увери, че ще следят за сътоянието на Боевски, както и за всички останали“, пише Ду Насименто. В доклада си обаче той отбелязва, че макар Боевски да не възприема условията в затвора, те са дори по-добри от нормалните за местата за лишаване от свобода в страната, тъй като в Итаи лежат само чужденци. Голяма част от тях са обвинени за притежание и трафик на наркотици.
Според данни на МВнР в затвора „Итаи“ има близо 70 български граждани, много от които от т.нар. група на мулетата – гълтачи на кокаинови капсули. Сред задържаните преобладават млади мъже между 20 и 28 години и обикновено са хващани с количества между 700-800 г. и 1,2 кг. Според разследващите органи, тези младежи са били използвани от нигерийска престъпна група за пренос на дрога на дребно.Всички те стават жертва след сигнал и се предполага, че самата мафиотска организация ги е издала, за да послужат за отклоняване на вниманието от съпътстващ трафик на по-големи количества.
Не е ясно при кого точно от всички тези българи ще бъде преместен Боевски. Един от групата, говорещ португалски, ще бъде личен преводач на шампиона. Шефът на затвора казал, че този българин ще превежда на Боевски в случай, че трябва да се изясняват някакви текущи въпроси.
„Директорът на затвора прояви разбиране към обществения интерес около случая. Предвид емоционалния срив на задържания даде гаранция, че ще следи за неговото здравословно състояние“, пише още в доклада на Мануел ду Насименто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *