Британците виждат перспективите пред британската икономика

Индексът на потребителското доверие във Великобритания, измерван от финансовото сдружение Nationwide, се повиши за трети пореден месец през май и по този начин достигна най-високата си стойност за последните шест месеца. Домакинствата стават все по-уверени за перспективите пред икономиката, но в същото време оценката им за текущите условия се влошава значително.
Индексът на Nationwide, който следи оценката на домакинствата за текущите условия, техните очаквания за следващите шест месеца, както и готовността им да потребяват, се повиши до 53 пункта през май в сравнение с 51 пункта за април. Това е най-високата стойност на показателя от ноември миналата година досега. Пазарните очаквания бяха за по-леко повишение до 52 пункта.
Индексът се базира на проучване сред около 1000 души, което се прави всеки месец. То показва какво ще бъде поведението на потребителите през следващите месеци в зависимост от очакванията им за икономическите и финансовите условия. Според икономистите на Nationwide потребителското доверие ще остане нестабилно, докато икономическите данни продължават да бъдат противоречиви.
Индексът, измерващ оценката на потребителите на икономическите условия през следващите шест месеца се повишава от 71 пункта през април до 76 пункта през май, което е най-високата му стойност за последната година. В същото време индексът за оценката на текущите условия се понижава до 17 пункта спрямо 21 пункта за предишния месец. Това е най-ниската му стойност в петгодишната история на показателя.
Икономиката на Великобритания се сви с 1,9% през първите три месеца на годината, което представлява най-резкият икономически спад за последните 30 години. Правителството се опитва да се пребори с икономическата криза чрез фискални стимули, изкупуване на активи и редукции на основната лихва, която в момента се намира на най-ниското ниво от 0,5% в тривековната история на Английската централна банка.
Отделни данни на Британския консорциум на търговците на дребно показаха, че цените във веригите за търговия на дребно се повишават с 1,3% на годишна база през май в сравнение с 1,4% годишен ръст за предишния месец. Това е най-ниската стойност на индекса за последните четири месеца и се обуславя от поевтиняването на хранителните продукти.
Утре предстои месечната среща на ръководството на Английската централна банка. Мнозинството от икономисти очакват, че централната банка ще остави лихвата непроменена при 0,5% и няма да разширява повече обхвата на програмата си за изкупуване на активи.
Днес британската лира поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар до 1,6633 долара за една лира към 10:50 ч. българско време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *