Брюксел иска да намали субсидиите за големите селскостопански производители

В края на месец ноември Европейската комисия ще предложи намаляване на субсидиите на големите селскостопански ферми в общността, съобщава EUobserver.com. Спестените пари ще бъдат пренасочени към провинциалното земеделие и по-малките производители. Предложението е част от опита за реформа на общата европейска политика в селското стопанство.

В момента 40% от средствата в европейския бюджет отиват за подпомагане на големите ферми. Брюксел желае промяна в това статукво, тъй като големите ферми вече имат развити механизми за производство и пласиране на продукцията си и нямат нужда от толкова голямо подпомагане. Вместо това е по-добре да се стимулира провинциалното земеделие, като за тази цел е необходимо пренасочване на средствата от фондовете към по-малките селскостопански производители.

Но предложението на Комисията може да срещне отпор от страна на някои страни-членки на общността. През 2002 година Брюксел предложи подобно орязване на селскостопанските субсидии за големите ферми, но то беше отхвърлено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *