Брюксел: Най-големият крадец на европари е България

Страната ни е с най-много неправомерно раздадени пари по европейски програми, става ясно от доклад на одиторите на ЕС за 2014 година. Той бе представен пред комисията по бюджетен контрол в Европарламента от председателя на Европейката сметна палата Витор Калдейра.

Нарушенията са направени по програмите за икономическо, социално и териториално сближаване. Направени са 5.7 % разходи, които изобщо не е трябвало да се правят. Парите не са използвани в съответствие с правилата, се казва в доклада.

Ниският процент на усвояване е друг проблем по отношение средствата по европроектите. Това също важи за България. В срамния списък са още Гърция, Испания, Румъния и Словакия. В изброените държави нивата на усвояване на евросредствата са зничително под средното за ЕС.

Установени са нарушения и при възлагането на обществени поръчки. Фактът е забелязан сред осем държави, сред които е и България. 6 % от грешките са от нередовни процедури за договаряне на търговете.

България е в лошия списък, защото плаща пари по програми в земеделието на фирми, които не отговарят на изискванията, сочи докладът. Това е мярката “добавяне на стойност” към земеделските и горските продукти. Забелязани са критерии за подбор на фирмите, но те не са били използвани като насока за насърчаване на средствата, защото бюджетът не бил достатъчен, за да се финансират всички допуснати проекти, споменават одиторите.

Калдейра посочва и друг проблем при преразпределянето на финансовите средства за области. Той отправи призив за преразглеждане на правилата и схемите за отпускане на европейски средства на правителствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *