БСК поиска по-малко агенции и повече прозрачност в държавата

Съществено намаляване на броя на агенциите и прехвърляне към тях на всички разрешителни и лицензионни режими, създаване на отворен регистър за издаваните от НАП актове и на публично достъпна база данни за задълженията на държавата и общините – за ДДС, по обществени поръчки и по европроекти. Това са част от каузите, за които ще работи Българската стопанска камара в своя нов „програмен период“ – 2014-2018 г. Ръководството на БСК вчера отчете петгодишния си мандат – в деня, в който организацията навърши 34 години.

Общото събрание, в което участваха 177 делегати, преизбра изпълнителния директор на „Овергаз“ Сашо Дончев за председател на управителния съвет на камарата. Досегашният изпълнителен председател Божидар Данев също получи мандат за още 5 години. Нови попълнения в УС са Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и Петър Ризов, директор направление „Бизнес клиенти“ в Мтел.

Нулева толерантност към корупцията, търговията с влияние и неформалната икономика; устойчиво използване и развитие на природните и човешките ресурси; спазване на законността и правилата на лоялната конкуренция са трите принципа, които ще следва БСК, декларира пред форума Сашо Дончев, който представи насоките за дейност до 2018 г. Ключова дума в документа е „реформи“ – бързи, решителни и повсеместни.

„Приоритет в дейността ни ще бъде повишаване на ефективността на взаимодействие с държавните институции, социалните партньори, националните и международните организации за радикален обрат в националната и секторната конкурентоспособност, за възстановяване, ускорен икономически растеж и значително сближаване със средноевропейските равнища на производителност и доходи“, заяви Дончев.

През новия 5-годишен период ръководството на камарата ще продължи да работи за прилагане на задължителна оценка на въздействието на законите, за спиране на финансирането на социални дейности от осигурителните фондове; за оздравяване на здравеопазването и образованието, за бързо развитие на е-управлението и за изтласкване на бюрокрацията – включително и чрез замяна на мълчаливия отказ с мълчаливо „да“.

Божидар Данев припомни с примери за приноса на БСК в подобряването на законодателството и бизнес средата досега – намаление на регулаторни режими, премахване на връзката между минималната работна заплата и някои държавни плащания, въведената възможност за плащане на данъци и такси чрез POS терминали, свиването на добавката за „Булгаргаз“ върху цената на природния газ от 3% на 0.5% и мн. др.

РАВНОСМЕТКАТА

За 5 години БСК отчита 669 нови членове, 30% повече браншови организации, 44% повече местни структури. Над 50 000 души са преминали през организираните от БСК обучения. В мащабния проект на БСК „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“, са се включили 37 работодателски организации, над 450 мениджъри и специалисти от 260 предприятия, преподаватели и консултанти от 21 университета. В рамките на проекта са разработени 49 методики и наръчници, осъществени са над 90 проучвания и анализи на пазара на труда и е изградена MyCompetence – единствената в България информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, която има вече над 2000 регистрирани потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *