Булгаргаз предложи поевтиняване на природния газ с 33%

Булгаргаз“ предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди цена на природния газ за третото тримесечие на 2009 г. в размер на 365.03 лв. за 1000 куб. метра, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Намалението от 180.94 лв. за 1000 куб. метра, или 33.14 процента спрямо сега действащата цена, е в резултат на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и по-ниския валутен курс на лева къмамериканския долар, посочват от дружеството.
От Българския енергиен холдинг (БЕХ) уточниха, че опасността от нова газова криза е отминала, след като украинската „Нафтогаз“ се разплатис руския доставчик „Газпром“. Украйна дорисе засегна от руските намеци в последните дни, че няма да може да плати сметката си за природен газ за май навреме, отбелязва Ройтерс.
В тази връзка, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ и член на Съвета на директорите на БЕХ Димитър Гогов отмени пътуването си до Москва за среща с представители на „Газпром“.
Министърът на икономиката Петър Димитров обясни, че при евентуална нова газова криза, в хранилището в Чирен има достатъчно резерви в размер на 500 милиона куб. м. Той отбеляза, че България има договор с Гърция за доставка на 2.4 млн. куб. м. газ и най-малко 0.5 млн. куб. м. от Турция, с което напълно може да се задоволи вътрешното потребление през лятото.
Ако, обаче, се повтори сценарият със зимна газова криза, България отново ще се окаже в тежка ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *