Българинът се научи да рециклира

В Добрич, Перник, Пловдив и София дишат по-чист въздух

Това показва докладът за опазването на околната среда за 2014 г., който вчера кабинетът прие на своето заседание. 31% от отпадъците са предадени за рециклиране, което е с 10 на сто повече в сравнение с 2008 г. Тогава делът на оползотворените отпадъци е бил 21%.

Данните показват, че cтpaнaтa ни е близко дo cpeдната норма за Европа. У нас се рециклират по 108 килограма боклук на човек, докато в ЕС килограмите са 130 на човек. Съседна Румъния е много след нас по този показател, където се рециклират до 6 килограма на година на човек.

Продължаваме обаче да депонираме по-голямата част от отпадъците си, стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева. Така по депонирането на отпадъци на човек се падат по 298 килограма, докато в Европа нормата е по 147 килограма на година.

От данните в доклада става ясно, че все по-малко градове са с прах над нормата във въздуха. В 29 от общо 37 пункта в страната, където се мери замърсяването на въздуха, се наблюдава намаляване на концентрацията на прах. На 28 места пък има спад в превишаването на нормите.

Така се оказва, че в градовете Добрич, Перник, Пловдив, Благоевград, София, Велико Търново и Кърджали вече дишат малко по-чист въздух.
Емисиите на въглероден диоксид от транспорта са намалили с над 56% в сравнение с 2011 г., сочат данните.

Bacилeвa ĸoментира, че ca изгpaдeни 50 нoви пpeчиcтвaтeлни станции, както и над 2500 километра ВиК мрежа. Въпреки това все още има 32 населени места с над 10 000 жители, които са без пречиствателни станции.

През 2014 г. с близо 3 на сто е скочило и потреблението на ток у нас. Защитените територии пък са се увеличили с още пет. Така общият им брой достига 5,27 на сто от територията на страната.

По думите на Василева приоритетите на ведомството са подобряване на ВиК сектора, мониторинга на водите, както и по-добри резултати при рециклирането.

 

novinar.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *