Българите не искат еврото, но остават оптимисти за ЕС

Ако има референдум за излизане на страната от ЕС, 82% от българите биха гласували тя да остане част от Съюза.Това сочи изследване на Галъп интернешънъл, проведено в 14 страни членки.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Слаб процес на подобряване на отношението към ЕС се регистрира в Дания, Румъния и Германия.

Процесите на разочарование са най-видими при най-образованите, но и при най-бедните и при най-младите. Очевидно, мотивите за разочаровние са различни и това прави перспективите пред ЕС още по-сложни.

Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено – в повечето от изследваните страни мнозинството от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания, повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната, доминиращи анти-евро нагласи има в Италия и Гърция, докато сред страните-членнки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%).

В България пък едва 9% искат въвеждане на еврото, докато за оставане на лева са се обявили 74%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *