България ще загуби над 1.6 млрд. лв. заради некадърни агрочиновници

Рискът България да загуби над 1.650 млрд. лв. вече разплатени средства по Програмата за развитие на селските райони заради чиновническа некадърност става все по-голям. Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени третата в рамките на година и половина обществена поръчка за избор на сертифициращ орган. Една от причините за прекратяването е гаф на министерските чиновници, които са направили заданието по грешен европейски регламент.

Поръчката за избор на одитор на програмата бе пусната от Министерството на земеделието на 11 юни тази година, когато министър бе Димитър Греков. Тя бе оспорена от 2 фирми. Поръчката е за 5-годишен период, като одиторът ще получи по нея 5.5 млн. лв.

Селската програма, по която се финансират както проекти на фермери, така и на общини, се управлява от Държавен фонд „Земеделие“, който и извършва разплащанията. За да бъдат възстановени от Брюксел, тези плащания трябва да бъдат заверени и от външен сертифициращ орган. Страната ни обаче няма такъв орган от повече от година. От май 2013 г. досега земеделското министерство пусна 3 обществени поръчки, но нито една не успя да приключи успешно.

И в трите случая става въпрос за сериозни грешки при подготовката на самите поръчки. Първата от тях, пусната през май 2013 г., бе спряна от самото министерство, защото от условията не става ясно как точно ще се класират кандидатите. Вторият търг, обявен през октомври 2013 г., беше върнат от КЗК заради нарушения на земеделското министерство при определяне на квалификационните изисквания към кандидатите. Грешките при третата поръчка, която бе спряна вчера, също издават липса на достатъчно административен капацитет в министерството. В съобщението на антимонополния орган се казва, че в изискванията към декларациите за липса на конфликт на интереси не са изчерпани всички възможности за наличието на такъв конфликт. Освен това заложените изисквания за експерта по информационни технологии са неточно формулирани.

Най-фрапиращото обаче е, че при формулирането на заданието в земеделското министерство напълно са се объркали. Авторите на поръчката са се позовали на разпоредбите на стар регламент на ЕС от 2005 г. вместо на актуалния регламент от 2013 г. Това е довело и до неправилното му цитиране в рамките на техническото задание. Обжалването по този параграф е направено от „Делойт България“, която бе сертифициращ орган до октомври 2013 г.

Неотдавна служебният земеделски министър Васил Грудев заяви, че води интензивен диалог с Европейската комисия, за да се избегне загубата на парите. Той обясни, че ще получим отсрочка, а максималният срок, който ни дават от Брюксел за сертифициране на плащанията, е до 30 януари 2015 г. Вчера от агроведомството обявиха, че е възможно да не се провежда нова процедура за избор на изпълнител, а да се премине към пряко договаряне. Земеделският министър Васил Грудев признава, че провалът на три процедури за обществени поръчки поставя под риск връщането на 1.650 млрд. лв. „Оттук нататък ще се възползваме от всички законови възможности, записани в Закона за обществени поръчки (ЗОП), за да може да се осъществи бърз и адекватен избор на сертифициращ орган, предвид създалите се форсмажорни обстоятелства“, обяви агроминистърът.

Програмата за развитие на селските райони, която се приемаше за една от най-безпроблемните, в момента създава и най-сериозните заплахи от загуба на пари след Програмата за околна среда. В изминалия програмен период по нея за България бяха предвидени 3.2 милиарда евро. Освен вече разплатените, но неодобрени средства има заплаха и за стотици милиони евро заради забавено одобряване на проекти от страна на фонд „Земеделие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *