България ще се бори финансирането да е повече от сега

 
Това съобщи във Варна министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Не може да се твърди обаче, че това ще се случи на 100 процента, предупреди той. Със сигурност страната ни ще се бори и няма да допусне финансирането да е по-малко от стойностите, които имаме до момента.
През следващия програмен период до 2020-та година европари ще бъдат отпускани за всички ключови нужди на България, увери Дончев. 30 процента от всички средства ще отиват за водния, пътния и железопътния сектори. 52 на сто от цялата финансова рамка ще се разходват за мерки, свързани с енергийната ефективност, градско развитие, малки и средни предприятия и иновационна и научна инфраструктура. За социалната сфера и повишаване на квалификацията ще бъдат заделени 18 процента от парите, обясни министърът.
България подкрепя строгата финансова дисциплина и реформи, които налага Европейският съюз, посочи Томислав Дончев.
„На първо място цялата политика по сближаване ще се превърне в мощен инструмент за гарантиране на бюджетна дисциплина. Въвежда се простото правило – ако една държава наруши параметрите за дефицит, веднага да й се спира европейското финансиране по всички програми“, коментира министърът.
Всяка страна в съюза трябва да се съобрази със списък от конкретни реформи, които трябва да бъдат проведени в ключови сфери. До края на декември 2016-та година ще се следи напредъка на всяка от държавите. Ако няма окуражаващи резултати, финансирането й за съответната сфера може да бъде спряно, предупреди Дончев.
Той призна, че добрата финансова дисциплина в някаква степен е платена от българските граждани, но подчерта, че тя няма алтернатива.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *