Българи и румънци тръпнат от швейцарски референдум

В Швейцария днес ще се проведе референдум, който ще бъде от особено значение за всички българи и румънци, решили да опитат късмета си с търсена на работа в тази страна.
Референдумът ще даде резултат на въпроса дали българите и румънците като граждани на Европейския съюз (ЕС) могат да живеят и работят в Швейцария без виза.
Крайнодесните партии, предизвикали този референдум, се опасяват от масово нахлуване на българи и румънци на швейцарския трудов пазар. За да се случи това обаче ще трябва да бъде разширено досегашното споразумение за свободно движение с ЕС върху България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 година и са единствените страни-членки, които не са част от споразумението.
Като цяло очакванията са гражданите на страната на шоколада, сирената и часовниците да гласуват положително въпреки яростната антикампания на крайнодесните и националистическите партии
Според договора, подписан през 2002 г., първоначално за период от 7 г., гражданите на страните от ЕС могат свободно да живеят и работят в Швейцария, и обратно. Миналата година пък швейцарският парламент одобри със 75% мнозинство тази мярка да бъде приложена и спрямо най-новите членки – България и Румъния.
“Според нас тези страни не са готови. Не са готови икономически, нито по отношение на сигурността и престъпността“, заявява пък Иван Перин, зам.-председател на Швейцарската народна партия. Вече от седмици страната е покрита с плакати: прииждат черни гарвани – това са българите и румънците в очите на националноконсервативната Швейцарска народна партия. В отговор България и Румъния отправиха протест срещу плакатите, който ни най-малко не смути партийния лидер Тони Брунер. Според него сравнението не е обидно, защото гарваните били интелигентни птици, които отивали там, където има какво да се вземе.
„Много от хората се чувстват несигурни покрай икономическата криза, боят се да не изгубят работните си места и в този контекст разширяването на свободата на придвижванията изглежда заплашително“, коментира Дорис Лойтхард, министърка на икономиката на Швейцария.
Статистиката е в полза на свободата на придвижванията, и макар покрай кризата и в Швейцария безработицата да е нараснала, това не се дължи на миграцията. Тъкмо обратното: именно младите чужденци днес са тези, които гарантират пенсиите на възрастните швейцарци.
Ако народът каже днес „не“, ще се стигне не само до затрудняване на достъпа за чужди работници. Валидността си ще загубят 6 двустранни договора, които облекчават търговските отношения на Швейцария с Европейския съюз. А 2/3 от износа на страната е именно за ЕС,, от него идват 80% от вноса.
Правителството и представителите на икономиката се опитваха до последно да убеждават хората в ползата от отварянето на границите. Швейцарската народна партия пък не се умори да предрича залез за страната, ако електоратът се произнесе положително.
Още отсега е ясно едно: дистанцията между привърженици и противници ще бъде минимална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *