Българи обвинени за убийство на милионер в Шотландия

Този факт е бил изнесен на процеса за убийството на бизнесмена.  Деветмилиметровите патрони обикновено не са свързани с престъпления във Великобритания, защото са проектирани за източноевропейски пистолети и полуавтоматични оръжия, заяви на процеса експертът по балистични експертизи Марк Конъли.
Милионерът Тоби Сидик беше застрелян в апартамент в град Гленротес. Братът на бизнесмена – 42-годишният Мо, е обвинен, че е уредил убийството с помощта на българите Тенчо Андонов (28 г.) и Деян Николов (27).
След продължително претърсване на местопрестъплението полицията е открила четири пълнителя и два куршума, един в канапе в апартамента на бизнесмена, а друг в градината пред дома му.
Според експерта Конъли има доказателства, че са били произведени най-малко четири изстрела. Той предположи, че един от куршумите е ударил рамката на прозореца, после е рикуширал и се е озовал в канапето. Другият е прелетял през прозореца в градината, след като е преминал през нещо в стаята, като това може и да е било човек.
Два куршума бяха извадени от трупа на Тоби Сидик по време на аутопсията.
Конъли каза в съда, че маркировката и на четирите куршума показва, че те са били изстреляни от едно и също оръжие. Те са от 9-милиметрови патрони, произведени през 1998 г. в оръжеен завод в град Казанлък, в България.
Според Конъли само два самозареждащи се пистолета за проектирани, за да стрелят с такива патрони – чешкият CZ83 и „Макаров“ руско производство.
Делото за убийството на Тоби Сидик започна през октомври миналата година. Смята се, че спусъкът на пистолета, убил Сидик, е бил натиснат от Андонов, след като бизнесменът бил примамен в апартамента в Гленротес с обещания за евтини цигари и алкохол.
Предполага се, че за убийството Андонов е получил 18 000 британски лири.
Андонов и Николов, които са студенти и работят като охранители на половин ден, както и Мо Сидик отричат обвиненията.
Българите твърдят, че имат алиби за времето, когато е извършено убийството. Процесът продължава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *