Бъфет добавя европейска компания към портфейла си

Уорън Бъфет добавя германски производител на екипировка и аксесоари за мотоциклети към растящото портфолио на своята компания, съобщава Financial Times.

Днес конгломератът на Бъфет Berkshire Hathaway е сключил сделка за придобиването на хамбургската Devlet Louis Motorradvertriebs за малко над 400 млн. евро.

„Нищо не привлича вниманието така, както една сделка. Тя е по-малка от това, което обичайно правим, но ни отваря вратите в Германия“, коментира легендарният инвеститор.

Devlet Louis ще остане самостоятелно поделение на Berkshire, надзиравано от Тед Уешлър. Компанията се вписва в традиционните цели за придобиване от Бъфет – фамилен бизнес, който отказва продажбата си на конкурент или фирма за частен капитал.

Уте Луис, която наследи компанията от покойния си съпруг през 2012 г., се е свързала с Berkshire чрез мрежа от посредници – финансовият й съветник преди е работил с консултант от Омаха, чийто баща познава Бъфет от десетилетия.

Louis има 71 магазина в Германия и Австрия, а продава и чрез каталози и интернет. Приходите на компанията възлизат на 270 млн. евро годишно, а служителите й наброяват 1 600 души.

Berkshire разполага с 56 млрд. долара кеш, за да прави големи придобивки, които да подобрят представянето й. Тази година компанията чества 50 години под управлението на Уорън Бъфет.

Според Бъфет Европа е естествено място за големи покупки, като сегашното икономическо състояние на континента не го разубеждава. „САЩ са моята първа любов, но виждам страхотни възможности в Европа.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *