Високотехнологичните компании са за плоския данък

Високотехнологични компании искат запазване на плоския данък у нас, съобщиха от Българската аутсорсинг асоциация. Браншови организации като БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстър и Автомобилен клъстър са изпратили открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, както и до лидерите на водещи политически партии, в което са изразили категоричната си позиция срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

Както „Монитор“ вече писа депутатите от БСП внесоха предложение плоския данък да се замени с прогресивен, но искането на левицата бе отхвърлено.

В своето становище компаниите подчертават, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика, благодарение на все по-голямото засилване на внедряването и работата с високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.

Те посочват още, че високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната – за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия, уточняват от асоциацията.

Продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището. Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *