Висша чиновничка си дала 11 000 лева бонус

В Агенцията по вписванията разликите между бонусите на ръководството и останалите са драстични, в рамките на хиляди левове. Това каза пред БТА заместник-министърът на правосъдието Деница Петкова. По-рано днес беше публикувана информация, че изпълнителният директор на Агенцията Виолета Илиева сама си е дала щедри бонуси – 7000 лв. през септември и още 4000 лв. през октомври миналата година. Това са били пари за допълнително материално стимулиране през двата месеци, съобщи БГНЕС. Тя си ги е дала във време когато Министерството на правосъдието се ръководи от стария екип на ведомството. Според подзаконовата база бонуси на ръководството на агенцията може да бъдат давани само от министъра на правосъдието. Като цяло обаче няма законова забрана за раздаване на бонуси във ведомството, каза зам.-министър Петкова. По думите й до 25% от приходите на Агенцията по вписванията могат да бъдат харчени за ремонти, обучения и бонуси. Никъде обаче не се посочва как тази една четвърт да бъде разпределяна. През 2011 г. агенцията има приходи от 64 млн. лева. От Министерство на правосъдието засега не могат да посочат какви мерки ще бъдат предприети, докато не са готови резултатите от няколко проверки. Първата се очаква да приключи до седмица. Вътрешният одит трябва да е готов до месец. Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010  г. Това не е първият скандал с бонуси в агенцията. В началото на миналата година за 4 месеца там бяха раздадени премии за общо над 166 000 лв. Тогава обаче сумите бяха до 1000 лв. на човек, разпределени между всички служители на агенцията, припомня в. „Труд“.
Агенцията по вписванията обслужва Търговския регистър. Миналата година в него гърмяха скандал след скандал. През лятото той безпрецедентно спря да работи. Документите на фирмите се обработваха с огромно закъснение от месеци. Финансовите отчети стояха непипнати от 2010 г. Тези проблеми бяха преодолени, но само преди месец Агенцията по вписванията отново беше критикувана. Оказа се, че след като ръководството й настояваше от 1 януари 2012 г. достъпът до фирмените досиета да стане регистриран, няма никаква готовност за това. След като стана ясно, че софтуерът за регистрацията на потребителите не е разработен, парламентът отложи промяната с една година.
В края на 2010 г. гръмна поредният скандал сред управляващите за щедрите бонуси,  раздавани и в покровитерлствената от премиера  пътна агенция. Тогавашният шеф Божидар Йотов оправда сумите, достигащи до 9000 лв., с класове, наднормен труд, комисии и т.н. Два месеца по-късно обаче ръководството в агенцията беше сменено от тези, които дотогава толерираха това ръковсдство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *