Висшето образование вече може да се зачита за стаж за пенсия

Висшето образование да се зачита за стаж за пенсия, ако завършилият може да си плати осигурителните вноски накуп. Това приеха депутатите с промените в Кодекса за социално осигуряване. Почти всяка промяна беше подложена на критика от страна на Коалиция за България и ДПС.

Депутатите отхвърлиха предложението на Коалиция за България купуването на стаж да става разсрочено. От Коалиция за България изчислиха, че за лицата, родени преди 1960 година, цената на стажа ще нарасне от 806 лева на 897 лева, а за лицата, родени след 1959-та от 554 на 897 лева. Така, според тях, ще се накажат хора, които са инвестирали в образованието си, защото безработен на 63 години няма как да извади до 5 хиляди лева накуп, за да си плати стажа.
Стефан Господинов от ГЕРБ защити предложението като прочете становището на НОИ: „От друга страна НОИ не е кредитна институция, поради което не може да дава възможност за безлихвеното плащане за недостигащ осигурителен стаж“.
Мая Манолова от Коалиция за България, обаче посочи, че зад по-високите вноски се крие вариант хората да не могат да си ги платят и по този начин да не могат да се пеnсионират и НОИ да не плаща пенсии.
„Първо расте безработицата и тя е най-висока сред тези хора. Второ, вече няма социални програми, които да им помогнат да си осигурят необходимия осигурителен стаж за пенсиониране. Трето, започвате увеличението на стажа и четвърто ги карате накуп да внесат всички недостигащи им осигурителни вноски за недостигащия осигурителен стаж. Т.е. вие удряте тези хора от четири страни. И в същото време ни казвате, че те трябва да са доволни, че не сте ги ударили и от пета страна, като изобщо да сте им забранили възможността да си откупуват осигурителен стаж“, заяви Манолова.
Депутатите приеха текст, който, според левицата, ще доведе до произволно спиране на краткосрочни обезщетения. Този текст беше предложен заради многото кухи фирми, които наемат например бременни. Мая Манолова каза, че с подобен текст НОИ ще си търси парите не от фирмите, а от лице, което е болно или бременно.
С промените в Социалния кодекс се въвежда и конкурсното начало за ръководителите на териториалните поделения на НОИ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *