Властите в Германия разследват банкрутиралата Sachsen Landesbank

Властите в Германия разследват възможността за нередности, свързани с банкрута на Sachsen Landesbank. Държавната финансова институция беше придобита от най-голямата регионална банка в Германия Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW) за 250 млн. евро. Sachsen Landesbank беше изложена на краха на американските първични ипотечни кредити, което я направи една от най-големите европейски жертви на колапса на финансовите пазари през последните няколко седмици, коментира BBC.

Големият брой на несъбираемите кредити е резултат от повишените основни лихвени проценти в САЩ и крахът на имотния сектор в страната. Страховете, че европейските банки ще имат огромни задължения, произтичащи от инвестиционните фондове, свързани с ипотечните заеми, накара Европейската централна банка да „инжектира“ няколко милиарда евро в банковата система в еврозоната по-рано този месец.

Последвалия период на тежка волатилност на фондовите пазари по целия свят предизвика страхове за срив на финансовата система. Новините за проблемите на Sachsen Landesbank се появиха през миналата седмица, когато банката обяви, че е получила кредитна линия от други институции в размер на 17,3 млрд. евро. По този начин другите банки й помогнаха да изчисли риска от излагането на влиянието на кризата с ипотечните кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *