Всеки пети в Германия е имигрант

Почти една пета от населението на Германия има чуждестранен произход. Делът на тези поданици се е увеличил с близо 4% само за една година, предаде ДПА.

Това е най-голямото увеличение, откакто Германия започна да събира подобна информация през 2005 г.
Според статистиката за 2013 г. в Германия има 15,9 милиона жители с имигрантски корени. Това са хора, които са се установили в страната след 1950 г., техни потомци и чужденци.
От всички хора с чуждестранен произход в страната 60% са получили германско гражданство.Статистиците смятат, че резкият ръст се дължи на засилването на имиграцията и на по-високата раждаемост сред етническите малцинства в сравнение с тази на германците.

От хората с имигрантски корени 6 милиона са родени в Германия, а 10,5 милиона са имигранти, показват публикувани днес данни, цитирани от ДПА.

Имиграцията се превръща във взривоопасен политически въпрос в някои европейски държави, но основните партии в Германия избягват да включват в предизборните си кампании темата за увеличаване или намаляване на имиграцията. Само крайнодесни партии имат ясно изразена политика срещу чужденците.

Данните показват, че от родените в Германия хора с чужд произход най-голям е делът на тези от Турция (12,8%), следван от тези от Полша (11,4%), Русия (9%) и Казахстан (6,9%).

Много от хората с руски или казахстански корени са етнически германци, родени в бившия Съветски съюз, които по-късно са получили право да се установят в Германия и веднага да получат гражданство.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *