Все пак българите избраха гръцкото море

Все по-скъпи стават цените на шезлонг и чадър по родното Черноморие и удоволствието да се чувстваш комфортно на плажа излиза доста солено, разкри проверка на bTV.

 

Първенец в цените по Южното Черноморие е плажът „Вая“, където цената на чадър е 12 лева, на шезлонг – също, т.е. общо удоволствието излиза 24 лева. В Слънчев бряг и на къмпинг „Оазис“ трябва да отделим 20 лева за същото.

Най-скъп на север е плажът „Божурец топола 1“, където чадърът е 15 лева, а шезлонгът – 8 лева.

Най-изгодно е Северното Черноморие, по-конкретно Каварна, където чадър и шезлонг излизат общо 5 лева. Факт е, че заради високите цени плажуващите предпочитат свободните зони.

„Какво се притесняваме, при положение, че места няма. Цената е по-висока от миналата година. На Слънчев бряг шезлонгът беше 8 лева миналата година, а сега е 10 лева“, заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Трябва да печелим от това, че имаме море. Не съм съгласен нашето море да се продава евтино, трябва повече приходи да влязат в хазната. Идеята е да разберем какво получаваме като ДДС и приходи от това, че шезлонгът и чадърът струват 20 лв“, обясни Драганов.

Разходите за плажуване по българското Черноморие не са малки, което е една от причините българите да ходят на море в съседните Гърция и Турция.

Примамливи цени, добро обслужване, вкусна храна и чиста морска вода са други фактори, заради които хиляди български туристи ежегодно избират гръцкото море.

Плажната ивица в Гърция е дълга около 15 хил. км. Всеки плаж има свободна зона, както и шезлонги на заведения – те не се заплащат, а работят на принципа на консумацията. Така за цената между 2 и 3 евро, получавате чадър и шезлонг за целия ден информира economic.bg.

Ако пък попаднете на плаж без бар, то той е общински, ако има чадъри, те са безплатни. Така плажуването е в пъти по-изгодно в сравнение с България. Спасители рядко могат да бъдат забелязани, но плажовете се почистват всеки ден, а отпадъчните води се извозват веднъж седмично с цистерни.

Предпочитани от българите са плажовете на Северна Гърция, островите са скъпа дестинация.

 

 

economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *