Все повече хора не могат да си плащат кредитите

Все повече българи не успяват да върнат кредитите си към банките навреме и попадат в списъците на колекторските фирми, които им събират дълговете.Все повече хора не могат да си плащат кредитите.

Резултат с изображение за лоши кредити

Допреди година некоректните платци с кредити са били 48% от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54%. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година, информира в.Сега.

Намаляването на лихвите по кредитите доведе до бум на търсенето на заеми, показват и данните на БНБ. През септември тази година например ипотечните заеми за първи път надхвърлиха 10 милиарда лева и достигнаха рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9%. Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15% спрямо септември 2017 г. Подвеждането по ниските лихви често замъглява преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще, предупреждаваха неведнъж експерти. Прогнозираното вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред. Освен това и централната банка неколкократно предупреди банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити. Все пак при тях се отчита известен спад – ако до миналата година това са били 20% от длъжниците, сега те вече са „само“ 18%. Според експертите бързите кредити, които хората ползват, са целеви и покриват определена моментна нужда на клиентите. Най-често те са вид „сезонна услуга“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *