Втора баба клати статуквото на държавата

Преди месец-два писахме за 76-годишната Йорданка Димова от село Златарица, която стана медийна звезда с това, че попадна в капана на хайка за бракониери. Така бабата-бракониерка/която си спечели двусмислените инициали ББ/ стана клиент на родната Темида, която с превръзка или не на очите, хакна бабичката с три последователни глоби за общо 3500 лева. Това заради няколко рибоци, която възрастната и подгонена от глад женица, уловила в крайселската река. За липсата на документ/или ловен билет/ я санкционират с една пенсия от 200 лева, макар, че нейната е по-малка и отгоре на всичко гледа болния си син. И ако мислите , че с това всичко приключва, много се лъжете. Вие просто не познавате везните на Темида, които много трудно се уравновесяват. За това пък, че не е прочела нищо по теорията на риболова, а в детските си години е прелиствала с наплюнчени пръсти само страницис приключенията на Винету, правосъдието й определя глоба от 1500 лева, за да й напомня доживотно за пропуските в наизустяването на правилниците за етично поведение край бреговете на родните реки, езера, язовири и други водни басейни. Градацията не спира дотук и ескалира, за да се избистри образът на ББ в съдийското съзнание като класически китоловец, който с харпун в едната ръка и мрежа в другата убива наред забранените от закона акули и осигурява за азиатските ресторанти така необходимите и дефицитни перки за вълшената супа.

И ако се мислите, че Темида задълго се е кротнала и почти година ще се радва на плодовете на своя каторжен труд, много се лъжете. Блюстителите на реда в държавата неуморно бдят за мира и спокойствието на гражданите, спазването на законите и ако чат-пат изтърват някой изпечен автокрадец, от който е пропищяло и ООН-то, то си е по много, супер много обективни причини. Тези с качулките от кръжока „Сръчни ръце – бързи нозе“ освен, че притежават качеството да отварят чуждите коли само едно трепване на клепачите и да ги препалват с две жички, често при отстъплението си се мятат на бързи возила, след които се вижда само прах и нищо друго. Иди ги гони после…

Виж, 83-годишна баба си е нещо друго. Не само лесно се лови, но и бързо се изправя на подсъдимата скамейка. Да, и друг път сме ставали свидетели на подобна картина, но това най-вече е по причина, че в някои краища на милата татковина поради традиции или липса на пари, възрастните хора използват за лечение на очите си от глаукома различни отвари или компреси от канабис. Една справка в наказателния кодекс направо те отвежда до нарушението, че заради няколко стръка коноп в саксията или под килнатото от годините прозорче на селската къща, могат да ти лепнат присъда, и то реална.

Иначе в последно време хора на тази възраст се представят най-често като жертва на телефонни измамници. Не минава ден в медиите, вкойто да не е описана подобна случка, като най-често се сменят похватите и лъжите на измамниците. Но магистратите в Исперих изведнъж станаха отличници при изтупването на праха от мантията на Темида и излъскване на поувехналия й имидж в България, като наложиха едминистративно наказания – глоба от 1000 лева, на 83 годишнатабаба Сийка Станева от село Лъвино. И то при положение, че преклонната възраст на подсъдимата е смекчила строгите им, но справедливи сърца – иначе въпреки годините, Наказателният кодекс предвижда за подобно наказание пробация и глоба от 500 до 2000 лева!

Ще попитате – с какво толкова бабето на тез години е разгневило богинята или е извършила някакво новоразкрито престъпление от преди половин век? Застанете сериозни: глобата е заради това, че е гласувала два пъти на последните парламентарни избори – веднъж в село Вазово, а после притичала и дала вота си в родното Лъвино. Пъргава баба, няма що, най-вероятно е взела от двама конкурентни кандидата за парламента и по някой лев, за да им даде по едно рамо да се доберат до бленуваната скамейка.

И за назидание, за да не си помисли останалото население, и току-виж се е възползвало от челния опит на баба Сийка, прецедeнтът в практиката на Исперихския съд госпожа Сийка Станева, на 83 години, родом от село Лъвино, трябва да плати и разходите по своето досъдебно производство, всички видове експертизи – на психиатри, графолози и т.н. на обща стойност 235, 40 лева. Вероятно само ревматизмът и егенето са попречили на експертите да я качат на стола на полиграфа, за да се разбере кога казва истината и кога не!

На нас какво ни остава, освен да се провикнем: Дръж се, бабо Сийке, има и втора инстанция! Тогава ако не тук, да се уповаваме на онзи, високо над нас:“Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно“.

Стефан Прончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *