Въпреки резервите БРИК има доверие в долара

Икономистите ги наричат „БРИК” страните. Зад този неясен акроним се крият някои от най-бързо развиващите се и потенциално най-големи икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай.
Създател на акронима „БРИК” е главният икономист на Goldman Sachs – Джим О’Нийл.
През 2001 г. той заяви, че „през следващите 10 години, делът на БРИК и по-специално на Китай в световния БВП ще нарасне” и в резултат на това „световните политически форуми ще трябва да се реорганизират” в съответствие с позициите на страните от БРИК.
От тогава насам тази икономическа формация придоби такова значение, че се стигна дори до среща на върха миналата година в Русия, на която представителите на четирите нации обсъдиха как те най-добре могат да се справят с икономическата криза.
По думите на Руския държавен глава Дмитрий Медведев в последните години приносът на страните от БРИК към ръста на световната икономика надвишава 50%.
Въпреки че, от години Бразилия, Русия, Индия и Китай се третират като една група, експертите отбелязват, че програмите на страните на са еднакви.
„Това, което ги обединява е, че те са границата на капитализма […] Но е очевидно, че нямат обща програма и техните интереси не само се различават, но често са противоположни”, коментира Кристиан Лохбауер експерт по Международни отношения в Университета на Сан Пауло.
Например, Русия и Бразилия са облагодетелствани от покачващите се цени на суровините, докато за Китай и Индия този въпрос стои по съвем различен начин. Също така високопоставен служител в министерство на Икономическото развитие на Русия заяви, че Китай и Индия са сред 23-те страни, които ограничават свободния достъп до своите пазари за руските компании.
Тази седмица Китай въведе мито върху вноса на електропроводима стомана, обвинявайки двете страни, че продават продукта на недопустимо ниски цени.
Независимо от тези различия, идеята за формирането на такъв икономически блок не бива да се отхвърля.
Съдбата на долара
В първата среща на върха между страните от БРИК , групата обсъди статута на щатския долар като основна търговска валута в света. Съветникът на президента, Аркадий Дворкович потвърди, че участниците на срещата на върха ще обсъдят възможността за използването на специалните права на тираж на Международния валутен фонд като световна валута вместо долара.
Служител на Министерство на външните работи на Бразилия – Roberto Jaguaribe отбеляза, че членовете на БРИК са достигнали до извода, че е в тяхна полза да се откажат от долара при извършване на търговски сделки помежду си в бъдеще.
„Въпреки това, ние разбираме, че избързването при този процес би довело до големи загуби”, добави той.
От друга страна всяка нестабилност на долара би нанесла вреда на Китай, тъй като ще повлияе негативно на нейния износ.
Общата позиция на страните от икономическата формация БРИК, е че не е в ничий интерес доверието в долара да бъде силно разклатено, тъй като всички на този етап зависят от него.
 

По материал на BBC, публикуван преди срещата на лидерите на БРИК в Бразилия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *