В България се подслушва повече отколкото в САЩ

В България се подслушва многократно повече отколкото в САЩ, съобщи председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев на семинар в Троян. Груев посочи, че в България специалните разузнавателни средства, които се използват като доказателства в съда, са от порядъка на 10000 годишно, докато според цитиран от него доклад от 2008 г. в целите Съединени щати за 2007 г. са използвани само 2370 СРС. При това у нас се отчита увеличението им спрямо предишната година, предаде Дарик радио.

Председателят на ВКС цитира още решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в което се подчертава, че в България се използват прекалено много СРС. Това според заместник-председателя на ВКС и ръководител на наказателната колегия на съда Гроздан Илиев се наблюдава, защото в досъдебното производство съществува голям проблем със събирането на другите видове доказателства.

„Тенденцията е този доказателствен източник непрекъснато да намалява по обем и качество и това произтича от нежеланието на гражданите да свидетелстват“, обясни Илиев. Затова като компенсаторен механизъм се засилва използването на СРС и оперативна информация. Това се засилва особено много при организираните престъпни групи, където няма друг начин за доказване, ако липсва таен свидетел.

„Мен лично ме притеснява хипотезата на използване на СРС, разпоредени от ръководителите на специалните служби и висши служители в тях, които са извънпроцесуални фигури и това е твърде проблематично, защото тогава не може да се провери и гарантира достоверността им“, коментира Гроздан Илиев.

Големият въпрос според двамата шефове на Върховния съд обаче, е липсата на лаборатории, които да изследват достоверността на този вид доказателства, придобити от СРС, и да правят всички други експертизи по един процес.
Лазар Груев коментира и създаването на специализиран съд „Антимафия“.
„Дебати за специализирания съд трябва да има – трябва да си отговорим като общество каква линия на наказателна политика следваме. Ако се осъществят някои идеи, съдилищата няма да бъдат много натоварени и ще могат много по-бързо и качествено да работят. В Наказателния кодекс, например, има твърде много текстове, които го обременяват и не им е мястото там“, заяви Груев, цитиран от БТА.
По думите му е добре да се специализира и наказателното правораздаване, когато става дума за малолетни.

„В Словакия също е имало специален съд, той е бил близък до идеите, които сега се лансират у нас. За времето на съществуването на този съд в него са подадени 587 жалби, работено е по обвинения срещу 993 граждани. Произнесени са близо 400 присъди, 8 от които са били за доживотен затвор“, допълни Лазар Груев.

Неотдавна от Висшия адвокатски съвет, които се обявиха против специализиран съд, заявиха, че словашкият съд е фнукционирал 1 година и е бил закрит, защото е бил обявен за противоконституционен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *