В Италия започва преструктуриране на банките

Двайсетте млрд. евро, заделени от италианското правителство, ще бъдат достатъчна помощ за рекапитализирането на други слаби италиански банки след Monte dei Paschi di Siena. Това заяви управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско, цитиран от Ройтерс.

Той не назова конкретни банки, които биха имали нужда от правителствена подкрепа, за да увеличат капитала си, но според агенцията посочваните от анализаторите кредитни институции са Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca и Carige, базирана във Генуа.

Очаква се италианските власти да инжектират около 6,6 млрд. евро в Monte dei Paschi и да придобият 70-процентов дял в банката, след като тя на успя да набере средства от частни инвеститори през декември.

„Наливането на публични средства в Banca Monte dei Paschi di Siena би трябвало да използва около една трета от 20-те млрд. евро, заделени от правителството. Това е повече от достатъчно, за да се адресира нуждата от рекапитализиране на която и да е друга италианска банка, която отговаря на условията“, каза Виско по време на конференция в Модена, информира investor.bg. „Все пак банките трябва да са готови да кандидатстват за публична подкрепа и да се справят с произтичащите от това ангажименти“, допълни той.

Управителят на централната банка допълни още, че кредитните институции, страдащи от ниска печалба, високи разходи и натрупани необслужвани кредити, вече не могат да отлагат необходимото преструктуриране.

По думите му в някои случаи те ще трябва да увеличат капитала си, а сливанията на средните по големина банки са необходими, за да се намалят разходите и да се повиши ефективността.

Според Виско по-голямата част от лошите кредити се държат от банки, които са били в добро финансово състояние и затова не е нужно да ги продават веднага, но за по-слабите банки е ключово да се отърват от тези необслужвани заеми.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *