В област Добрич очакват по-малка реколта от зърно

С около 40% по-ниски добиви от пшеница в сравнение с миналата година очакват в област Добрич. Основните причини са големите температурни амплитуди и сушата. Според доц. Галина Михова от Добруджанския земеделски институт лошото състояние на пшеницата в Добруджа се дължи не само на сушата, но и на грешен избор на сортове от земеделските производители.

България в очакване на рекорден износ на зърно заради Украйна ...

. „Неадекватно изградена сортова структура, грешни технологични решения, непознаване както на биологичните особености на зърно-житните култури, така и на отглежданите сортове“. Проф. Иван Киряков сподели, че добивите в Добруджа ще се редуцират до 30-40%. „От една страна суша, от друга страна – висока ментална активност от страна на земеделските производители, огромното им желание да се занимават с наука, да експериментират“, информира economynews.bg.

Износът на зърно от България ще има значителен принос и в ...

Близо 5 млн. тона е очакваната зърнена реколта от пшеница тази година, по данни на Министерство на земеделието, храните и горите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева нпреди дни след заседание на Консултативния съвет по зърно. Тя подчерта, че и тази годината страната ни ще запази обемите си за самозадоволяване с хляб и фураж. По думите й, България е на едно от челните места по експорт на зърно за трети страни и ЕС. „Ще запазим категорично статута си на голям нетен износител на зърно и през настоящата маркетингова година“, отбеляза Десислава Танева.

ЗърноБорса България - пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, соя ...

Тя допълни, че независимо от неблагоприятните за посевите агрометеорологични условия в настоящата стопанска година, се очаква добра реколта. „Прогнозите за очаквания добив на зърнопроизводителите са за 4,5 млн. тона. По прогноза на Комитета по полски култури и зехтин към Европейската комисия, страната ни очаква 5,8 млн. тона“, каза още министър Танева и изтъкна, че винаги реалните добиви са излизали с 10-15 % по-високи от прогнозните. Земеделският министър подчерта, че към момента не се очаква покачване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *