В 11 области на страната безработицата надхвърля 10%

В месеца на обявяване на извънредното положение – март, в 11 области безработицата надхвърля 10 процента при 6,7 на сто средно за страната.

Колко всъщност е безработицата в България:: Investor.bg

Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Най-високо е равнището във Видин – 14,9 процента. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица. Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни, информира bnr.bg.

Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото ѝ в Благоевград – с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали – с 0,2 на сто.

Безработицата в България на рекордно ниски нива

Най-много безработни – по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко,съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт „Пазар на труда“ на КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование:

Безработицата през декември 2016 г. е била 8%:: Investor.bg
 „Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1 процента. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40 процента са лицата, които са на възраст над 50 години“, посочи Тодорова.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *