Гаранционният фонд отказва да дава информация

 Гранционният фонд отново стана обект на депутатски спорове в началото на последната година за този състав на Народното събрание. Гаранционният фонд стана ябълката на раздора и днес парламентът не успя да приеме  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките относно разкриването на информация. Законопроектът бе внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Иванов.  От 82-ма гласували депутати 36 бяха „за“, трима гласуваха против, а 43-ма се въздържаха, съобщи БТА. Обичайните заподозрени вносители – Славов и Димитров, предлагаха в закона да се запише, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките е публична организация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация и в това си качество да е задължен да дава обществена информация.
Славов обясни, че сега управителният съвет на фонда застъпва тезата, че той не е държавен орган и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация. Депутатът припомни, че именно този фонд назначава синдиците в банките, които са в несъстоятелност.
Ако някой иска да разбере колко пари е възстановил фондът в масата на несъстоятелността от КТБ например, може да получи отговор единствено през министъра на финансите, защото фондът казва, че не е длъжен да дава информация, коментира Мартин Димитров.
Той попита редно ли е фонд, който работи със стотици милиони левове публични средства, който се занимава с много важен въпрос като КТБ, да не е публично отчетен по Закона за достъп до обществена информация. По думите на депутата според съда фондът е отчетен. Но това не пречи на фонда на всеки неудобен въпрос да отказва информация, коментира Димитров.

Националният гаранционен фонд (НГФ) е създаден през 2008 г. като част от групата на Българска банка за развитие. Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, изисквани от търговските банки при отпускането на кредити за българския бизнес. НГФ улеснява достъпа до финансиране за малките и средни предприятия и спомага за намаляване на лихвите по отпусканите заеми. С подкрепата на фонда се предоставя възможност за кредитиране на стартиращи предприятия и такива без кредитна история. От създаването си досега – за шест години НГФ си партнира успешно с 21 търговски банки и реализира четири  гаранционни програми;  отпуснати са кредити на повече от 3000 малки и средни предприятия; разширен е кръгът от фирми, които търговските банки са склонни да финансират; дава се възможност за кредитиране на стартиращи фирми и на други  без кредитна история; помага  и за  понижаване на лихвите по отпусканите кредити.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *