Големите глобални банки трябва да увеличат капитала си със 115 млрд. евро

Най-големите глобални банки ще трябва да увеличат капитала си със115 млрд. евро(155 млрд. долара), за да отговарят на по-строгите капиталови изисквания, информира „Ройтерс“.

Около 70 млрд. евро от дефицита засяга банки от Европейския съюз (ЕС), което представлява към 61% от световния дефицит. Капиталовият недостиг е намалял с 83 млрд. евро през втората половина на миналата година вследствие на това, че банките са запазили по-голямата част от печалбите си и са повишили размера на своя капитал.

Базелският комитет за банков надзор обяви днес (25 септември), че недостигът на капитал се дължи на въведеното изискване за минимално ниво на основния капиталов буфер в размер на най-малко 7% от рисково-претеглените активи на банките, съпроводено отдопълнителни капиталови изисквания за най-големите банки. Рисково-претеглените активи се използват за измерване на капиталовата адекватност* на банките.

Регулаторните органи оказват известен натиск върху банките, за да се съобразят навреме с глобалния регулативен стандартБазел 3, който има за цел да разсее всякакви съмнения относно стабилността на кредитиращите институции и за да насърчат инвеститорите да купуват техни акции.

Правилата важат за всички банки, като за най-големите глобални банки, които се считат за системно важни – катоHSBC,JP Morgan Chase,CitigroupиDeutsche Bankима допълнителни капиталови изисквания.

По рано през този месец стана ясно, че банките във Великобританиявероятно ще се нуждаят от допълнителни 50 млрд. паунда, за да се справят с новите капиталови изисквания.

*Капиталова адекватност на банките – изразява състоянието на собствения капитал на банките – неговата достатъчност от гледна точка осигуряване на ликвидността им и създаване на предпоставки за повишаване на тяхната рентабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *