Тръмп вече гледа с по-добро око на имигрантите

Тръмп и  Клинтън – конкурентите в битката за  Белия дом, вчера, независимо  един от друг, се бориха за медийното внимание в дистанционна „канадска борба“.  На борда на самолетите, с които пътуваха на предизборна обиколка в щата Охайо, двамата почти по едно също време организираха пресконференции. Тръмп покани малка група репортери на борда на частния си самолет между две спирки от обиколката си в щата – нещо необичайно за него. Клинтън, след рекордните донорски вноски в предизборната й кампания през миналия месец, сега  отбеляза се изфука пред медиите с  новия самолет на кампанията си, в който лети за първи път с репортери за първи път, откакто се кандидатира за президент, предаде Асошиейтед прес.
Клинтън пред избраните медии отново разбърка претопленаманджа и каза,  че е загрижена „от достоверните съобщения за намеса на руското правителство в нашите избори“. „Трябва да приемаме тези заплахи и атаки много сериозно“, каза тя пред репортерите на път от Охайо за Илинойс.
Бившата първа дама отхвърли слуховете, че здравето й може да попречи на способността й да служи като президент. „Не се тревожа от конспиративни теории, те са толкова много, че им изгубих следата“, каза Клинтън. Тя се бореше с упорита кашлица по време на речта си в Охайо по повод Деня на труда. Кашлицата отново я задави пред репортерите в самолета, но Клинтън им напомни, че според писмото от нейния лекар тя има „сезонни алергии“.  Тя отмина с мълчание въпросите за нарушенията, допуснати от нея с личната й електронна поща, за които разследващите си затвориха очите и обясниха всичко с един здравословен индицент на младини, който може да й създава понякога проблем с паметта. Защото като аргумент за сваляне на обвиненията срещу нея беше, че тя не е успяла да запомни инструкциите за правилата за работа с електронната поща.
Притиснат с въпроси от журналистите, Тръмп пък смекчи тона за имиграцията, като допусна възможността онези, които са в страната незаконно, да не бъдат принуждавани да се връщат в страните си на произход, за да получат легален статут. Запитан как се отнася към това да се даде легален статут на лицата, които първоначално са влезли в страната незаконно, но сега имат положителен принос в развитието на обществото, републиканецът отговори: „Не изключвам нищо. Ще вземем решение по този въпрос по-късно“.
Тръмп заяви, че възнамерява да участва и в трите планирани кандидат-президентски дебати с Хилари Клинтън, въпреки слуховете, че иска да се измъкне. Само ураган или друго природно бедствие биха могли му попречат, отсече Тръмп. По думите му той с нетърпение очаква дебатите, защото ги смята за важен елемент от кампанията и че дълг на всеки кандидат е да участва. Що се отнася до подготовката, Тръмп подчерта, че не вярва в репетициите, които са традиция за повечето кандидати. По думите му е виждал мнозина, които, след като са вложили толкова много усилия в предварителната подготовка, накрая „не могат зъб да обелят“.  Първият дебат между двамата претенденти е определен за 26 септември.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *