Гръцкият финансов министър се заема с дефицита

Керин Хоуп

Гърция трябва да предприеме решителни мерки срещу укриването на данъци, както и големи съкращения на разходите в бюджета за догодина, за да стабилизира неудържимия дефицит и държавния дълг. Това предупреди новият финансов министър на страната. „Задачата не е обичайна: намираме се в извънредна фискална ситуация – заявява Георгиос Папаконстантину в интервю за „Файненшъл таймс“. – Претърпяхме пълен срив на механизма за събиране на данъчни постъпления и на стратегиите за обуздаване на публичните разходи.“
Папаконстантину е икономист и бивш служител на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той бе назначен да спаси обществените финанси след изумителната победа на социалистите на общите избори от 4 октомври.
Шарено, но празно прасенце-касичка посреща посетителите на влизане в кабинета му – символ на фискалните проблеми на Гърция. Както дефицитът, така и държавният дълг се покачваха с безпрецедентен ход тази година, макар Гърция да не бе толкова лошо засегната от рецесията, колкото по-голямата част на Европа.
Прогнозите са, че икономиката ще се свие с 1–1,5% от БВП, като туризмът, строителството и корабоплаването ще са най-силно засегнати от забавянето. След 15 години на годишен ръст от средно над 4% дори една не толкова дълбока рецесия рязко намалява търсенето. Бюджетният дефицит вероятно ще се удвои тази година до около 12% от БВП, прогнозира Папаконстантину. След кредитния бум държавният дълг на Гърция е на път да превиши €300 млрд. и да изпревари италианския като най-висок процент от БВП в еврозоната.
Папаконстантину вярва, че данъчните увеличения, насочени към хората с по-високи доходи, драстичните мерки срещу укриването на данъци и планираните съкращения на разходите могат да намалят дефицита догодина с 3-4-процентни пункта от БВП. Но не е забравил предизборното обещание на социалистите да защитават хората с ниски доходи. Стимулиращият пакет на стойност €2,5 млрд., който ще бъде отпуснат до седмици, цели „да побутне хода на икономическата дейност и да помогне на по-уязвимите граждани в рецесията“. „Можем да налеем 1% от БВП в икономиката, като в същото време съкратим ненужните разходи“, пояснява той.
Убедителната победа на социалистите помогна за стабилизиране на спредовете по гръцкия дълг спрямо германския на международните пазари и отвори пътя за финален цикъл на заемане в размер на €5 млрд. през тази година. Набраните средства ще се използват за изплащане на правителствения дълг към доставчиците на болниците, фармацевтичните компании и подизпълнителите в строежа на обществени сгради.
„Искаме да започнем през януари с ликвидиране на старите задължения – казва Папаконстантину. – Няма никакъв смисъл да задушаваме икономиката.“
Структурните реформи, отлагани от предни правителства, отново са на дневен ред, включително отварянето на „затворени“ професии, като шофьорите на камиони и доставчиците на правни услуги, както и модернизирането на държавната пенсионна система.
Папаконстантину претърпя първото си мъмрене от Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) по време на редовната среща на финансовите министри от ЕС. Доверието на Еврокомисията към Гърция е слабо след години на прекомерни бюджетни дефицити и множество неспазени обещания за структурна реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *