Даваме безплатно туристически визи на руснаци и украинци?

Туристическите визи за руски и украински граждани, които искат да почиват у нас, да бъдат безплатни, а разходите да се поемат от бюджета. Това предложение на туристическия бранш е било обсъдено на заседанието на Националния съвет по туризъм, съобщи за Дарик Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Предложено е било и визите да се издават в рамките на 24 часа.
Обсъдена е била и възможността държавата да поеме летищните такси за всички туристически чартърни полети до български аеропортове, за да се облекчат финансово чужденците, избрали за почивката си България.
Браншовици са предложили и да се намали с 10 пункта акцизът върху горивата, а 40 млн. лева от бюджета да бъдат заделени за реклама на родните курорти сред българите и на най-актрактивните за нас пазари, добави Крушкова.
По време на заседанието се е обсъдила и възможността родните туроператори да излязат със специални оферти за почивка към големи институции като министерства и други ведомства, за да предложат атрактивни цени на такива големи техни потенциални клиенти.
Отново е бил поставен въпросът за възможността не само хотелиерите да могат да облагат чуждестранните си клиенти със 7 % ДДС, но това да е възможно и за туроператорите.
Участници в съвета са предложили също туризмът да бъде определен като експортен и приоритетен отрасъл. Това ще даде възможност на малките и средни фирми също да кандидатстват за облекчени заеми пред Българската банка за развитие, в която правителството наля 500 млн. лв.

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *