Данъкът върху финансовия сектор в ЕС влиза в сила от 2014 г.

Новият данък ще засегне финансовата индустрия в 27-те страни-членки на съюза – банките, инвестиционните дружества, застрахователните компании, пенсионните фондове, брокерските къщи, хедж фондовете. Ако предложението бъде възприето от законодателните органи в зоната, те ще дължат данък за покупката на ценни книжа, като за акции и облигации ставката е в размер на 0.1% от стойността на сделката, а при покупката на деривативни инструменти ще се отчисляват по 0.01%.
Смисълът, който властите в Брюксел влагат в този нов данък, е в осигуряването на участието на финансовия свят с макар и минимален принос към бюджета във времена на фискална консолидация.
Противниците на новия данък очакват, че лошите последици от въвеждането му ще бъдат повече от добрите ефекти. Според песимистите може да се очаква свиване на Брутния вътрешен продукт на Европейския съюз в дългосрочен план.
В защита на проекта президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че финансовият сектор не може да остава встрани от останалите, които дават своя принос за бюджета. След като селското стопанство, индустрията и услугите го правят, банковият сектор също трябва да разбере, че е в дълг към обществото.
Предложението за въвеждане на такса върху финансовите транзакции с тези му параметри ще бъде дискутирано на срещата на развитите страни от групата на Г 20 през ноември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *