Двама аматьори-миньори загинаха при добив на въглища

Двама мъже загинаха в незаконно прокопана галерия за добив на въглища над бобовдолското село Голяма фуча, предаде Дарик.
23-годишният Георги Стоянов от Бобов дол и 37-годишният Ангел Казаков от Дупница са се задушили, докато копаели незаконно въглища на около 40 метра под земята.
По време на инцидента въглища са добивали трима души. Единият е оцелял, опитал се е да помогне на останалите, но не е успял. Изпаднал е в безсъзнание за около 45 минути и след като се е свестил, е сигнализирал в полицията.
Галерията е направена с подръчни материали. Мъжете са си осигурявали въздух в галерията чрез вентилатор от стара пералня, който се е захранвал от акумулатор на паркиран в съседство автомобил „Лада“. Въздухът е влизал от вентилационна система, направена от найлони.
Галерията има вход около три метра надолу в земята, два вертикални комина около 4-5 метра и хоризонтален участък от около 25-26 метра.
При влизането на спасителните екипи количеството на кислород е било 14-16 процента. Вероятно при инцидента е бил под 10 процента, коментира за Дарик началникът на минно-спасителна служба в Бобов дол Сашо Стоичков.
Третият мъж, който е оцелял, е обяснил, че по време на инцидента акумулаторът е паднал и временно не е имало снабдяване с въздух в галерията.
Групи мъже добиват в района въглища от 4-5 години. Пълнят ги в чували от по 50 килограма и ги продават за по 6-8 лева. Цялото село си е купувало от тях, обясниха местните жители. Практика е да се копаят около 6-метрови дупки в земята, но подобна галерия е единствена. Нощем са идвали камиони или леки автомобили и са извозвали чувалите с въглища.
Преди време в района на село Голяма фуча, малко над мястото на инцидента, е функционирал и открит рудник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *