Депозит в лева или равностойността им във валута – какво да избера?

Най-подходящи са депозити в лева и евро, защото лихвите са почти еднакви

07.03.2006

Ако разполагате със свободни пари, пред вас стои въпроса къде да ги вложите. Засега най-популярната възможност остава банковият депозит. Често хората правят своя депозит в паричната единица, в която се намират техните пари (левове, евро, долари или друга).

Но това не винаги е добро решение, защото видът на избраната валута влияе пряко върху сумата, която ще получите в края на срока на депозита, пише Иван Стойков от www.moitepari.bg във в. „Труд“.

Авторът дава прост пример: Депозирате еквивалента на определена сума левове в долари за една година. В края на периода банката ще ви изплати сумата заедно с лихвите. Ако стойността на долара спрямо лева намалява, е възможно след една година равностойността на депозита и натрупаната лихва в лева да е същата или дори по-малка. При това положение влог в долари е безсмислен, тъй като лихвата за тази година ще бъде унищожена от ниската му стойност.

Следователно, ако стойността на дадена валута спрямо друга пада, то най-удачно е тя да бъде превърната в такава, чийто курс се покачва, и едва тогава да бъде депозирана.

Известно е, че от основно значение за доходността на депозита е лихвеният процент. В момента с най-високи лихви са влоговете в лева, следвани от влоговете в евро, долари, британски паунди и швейцарски франкове.

Лихвите по депозити в лева и евро са почти еднакви, тъй като курсът на лева е фиксиран към еврото и там колебанията са минимални. Затова може да се счита, че най-подходящи са депозити в лева и евро.

Независимо в каква валута е депозитът, съществува риск, макар и минимален, от неплащане от страна на банката. За да се избегне това, според Закона за гарантиране на влоговете в банките, е създаден фонд, който гарантира пълното изплащане на влоговете и начислените лихви до размер 25 000 лв.

Повече информация за предлаганите депозити можете да намерите на: www.moitepari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *