Депутати искат вето върху закона за обществените поръчки

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху определени текстове от новия Закон за обществените поръчки, приет на от НС на 2 февруари, настояват депутатите от парламентарната група на Реформаторския блок Мартин Димитров и Гроздан Караджов, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и други народни представители.

Новите правила са приети без сериозен дебат и при граничен кворум за валидност, аргументираха се те в изявления на брифинг пред медиите в парламента. Най-голямо безпокойство будят текстовете, свързани със запазването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция, независимо от добре развитата система на първоинстанционните административни съдилища.

Те са също така срещу даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществени поръчки; допускането до участие в обществени поръчки на лица, които са осъждани за престъпления с висока степен на обществена опасност; неприлагането на закона от публични възложители за придобиване и продуциране на материал за предавания, предназначен за аудио-визуални медийни услуги и други текстове.

Според народните представители тези аргументи дават сериозни основания за опасението, че новоприетият закон може да се превърне в инструмент за злоупотреби с публични средства и корупционни практики. Народните представители призоваваха държавния глава Росен Плевнелиев да упражни правата си по чл. 101 от Конституцията и да върне закона за ново обсъждане в пленарна зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *