”Дженерал мотърс” обяви фалит

Американският автомобилостроителен гигант „Дженерал мотърс“ (General Motors Corp.) подаде молба за съдебна защита от кредитори, което в САЩ е равносилно на обявяване на фалит.
Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мярката е част от плана на администрацията на президента Барак Обама да свие размерите на автомобилопроизводителя до устойчиви и да предостави мажоритарен дял на федералното правителство, предаде Асошиейтед прес.
Това е четвъртият по големина фалит в историята на САЩ и най-големият за компанията от промишления сектор. Групата обяви, че има дългове за 172,81 милиарда долара и активи за 82,29 милиарда долара, посочва АП.
Правителството на САЩ бе препоръчало на „Дженеръл мотърс“ до 1 юни да подготви план за самостоятелно излизане от кризата чрез преструктуриране на финансите и на производството. Ако планът удовлетвори Вашингтон, държавата беше обещала да отпусне на компанията допълнителна финансова помощ. Ако това не стане, „Дженеръл мотърс“ ще трябва да поиска от съда да започне процедура за обявяване на банкрут и разпродажба на активите под съдебен надзор.
По-рано вчера Обама каза, че ликвидирането и банкрутът са единственият вариант за излизане от критичното положение, в което се намира „Дженеръл мотърс“, имайки предвид, че американското правителство не притежава мажоритарен пакет от акциите му. В интервю за телевизия Ен Би Си Обама каза също, че очаква правителството да придобие по-малко от 72 процента от акции. Бих предпочел Белиятдом изобщо да остане настрана от всичко това, но алтернативата е да има ликвидация и банкрут, което означава, че една гигантска компания с огромно значение за нашата икономика просто ще се разпадне, заяви президентът на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *