ДКЕВР реши: Газът поевтинява с 9,83%

Предложението на работната група на ДКЕВР е цената на природния газ за първото тримесечие на 2013 г. да е в размер на 656,47 лв. за хиляда куб. метра, което е намаление спрямо цената за последното тримесечие с 9,83%. От „Булгаргаз“ поискаха намаление на цената с 9,3 на сто.
Между 3,5 и 4 млн. лева по-малко ще са приходите на „Булгаргаз“ заради разликата между предложеното от  ДКЕВР намаление в цената на природния газ за първото тримесечие на 2013 г. и поисканото от газовото дружество. Това обясни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.
„Ние не приемаме клиентите си като врагове, но и те не трябва да ни приемат като донори“, обясни той.
Гогов съобщи, че задълженията на „Топлофикация София“ са приблизително същите, каквито са били и преди около месец. „Хубавото е, че засега не са генерирани нови и плащат почти ежедневно“, допълни Гогов.
„Ако зависи от добрата воля на „Булгаргаз“, топлофикации няма да останат без газ в разгара на зимния сезон. Но добрата воля трябва да е подплатена и с действия от другата страна“, каза той.
Очаква се поевтиняването на газа да смъкне и цената на топлоенергията с между 3 и 7,5 на сто за различните градове.
Столичната топлофикация ще намали цената с малко над 7%, в Пловдив намалението ще е с около 6 на сто, а във Варна сметките ще падат с малко над 2,5%. В Бургас, Плевен, Враца и Велико Търново абонатите ще плащат съответно с 4,5 и 6,5% по-малко.
Това решение няма да засегне абонатите на парно в Русе и Перник, защото ТЕЦ-овете там са на въглища, а не на природен газ.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *