Държавата дължи още над 200 млн лв. на фирмите

Малко над 200 млн. лева са неразплатените задължения към наши и чужди фирми, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. По думите му още в първите два месеца на 2011 г. те ще бъдат разплатени.

“От началото на годината имаше неразплатени 1,7 млрд. лв. В момента има около 200 млн. лв., може би 205-210 млн. лв., от които 60 млн. лв. са при Росен Плевнелиев. Фирмите не искат да си ги вземат тази година заради предполагам счетоводни причини, така че те ще си ги получат в първите два месеца на следващата година. Тези пари ги има, планирани са в бюджета. От останалите около 150 млн. лв. около 120 млн. са в отбраната и става въпрос за големи чужди фирми, на които дължим доста пари и следващата и по-следващата година за хеликоптери и какви ли не други джаджи, които едва ли трябват на икономиката на България, но такива са договорите и ще ги изплащаме. Извън тези две министерства има минимални неразплатени количества, които лесно ще се разплатят в следващите месеци“, каза вицепремиерът.

Тъй като тази година завършва с фискален резерв около 6 млрд. лева, а не на минимума от 4,5 млн. лева, догодина няма да се наложи да търсим заеми, допълни Дянков. По думите му в държавата през 2011 г. ще има пари, а дефицитът в бюджета ще бъде със сигурност под 3 %.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *