Държавната „Марица-изток 2“ пак закъса за пари

Въпреки заявката на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, че оставя държавните фирми стабилни, се оказва, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма оборотни средства и пари за инвестиции. Това разкрива доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Държавната централа дължи 260.1 млн. лв. на принципала си – Българския енергиен холдинг (БЕХ). Разчетите на КЕВР показват, че „Марица-изток 2“ няма пари да обслужва текущите си задължения, липсват й и пари за инвестиции.

Макар финансовите отчети на дружествата все още да не са обобщени, държавната централа ще завърши 2016 г. със загуба от около 94 млн. лв. спрямо 72 млн. лв. година по-рано. Основната причина за влошения финансов резултат са намалените приходи от продажби, които падат с 14%. Приходите на теца се свиват до 536.4 млн. лв. спрямо 626.5 млн. лв. година по-рано, отчитат от ръководството на дружеството пред КЕВР.

Все пак има доза оптимизъм – прогнозите за идните години вещаели намаляване на загубите – до 29.1 млн. лв. през 2017 г., и постепенно излизане на печалба през 2019 г. Планира се това да стане благодарение на увеличаване на приходите от продажба на ток и студен резерв – все фактори, които зависят от КЕВР и които пряко влияят на цената на тока за бита.

Междувременно във вторник стана ясно, че тецовете могат да кандидатстват за по-либерални емисионни норми. Това означава, че въпреки гласувания от ЕК в края на април документ за по-строги изисквания за допустими емисии на вредни вещества, централите „в заварено положение“ ще могат да работят при по-свободен режим.

Документът за строгите норми породи остри дебати за бъдещето на тецовете в България, като страната ни възрази срещу приемането му от Брюксел. Аргументът бе, че не е отчетена в достатъчна степен спецификата на местните лигнитни въглища от басейна „Марица-изток“. Против приемането на новите правила бяха още седем страни – Чехия, Полша, Германия, Румъния, Финландия, Словакия и Унгария. Независимо от това документът беше приет от ЕК с 20 гласа „за“ и 8 „против“.

Мръсно

Държавната „Марица-изток 2“ заедно с частната „Бобов дол“, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, попада в топ 30 на най-вредните за здравето електроцентрали в Европа. В последния доклад „Тъмният облак над Европа“ на „Грийнпийс“ се посочва, че държавната централа е отговорна за 730 преждевременни смъртни случая, което я поставя на второ място в ЕС, информира в.Сега. На ТЕЦ „Бобов дол“ се пада шестото място заради 470 случая. Петте държави от ЕС, чиито тецове причиняват най-големи щети, са Полша, Германия, Румъния, България и Великобритания.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *