Дянков посяга и на парите за геодезия и кадастър

Това мнение изрази в интервю за Дарик председателят на Камарата на инженерите по геодезия инж. Ангел Янакиев. По думите му намаленият бюджет през последните три години на Агенцията по геодезия, картография и кадастър води до емиграция на висококвалифицирани специалисти.
Инж. Янакиев обясни, че финансовият министър нарушава закона за за кадастъра и имотния регистър, където е записано, че 75% от събраните такси трябва да се връщат в агенцията. Това обаче не се случва. Преди седмица от браншовата камара са изпратили и писмо до премиера  Борисов с молба  да постави въпроса с финансирането пред вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
„Като наблюдаваме финансирането на агенцията по кадастъра в последните три години, единственият извод, до който колегията може да стигне, е, че всичко зависи от финансовия министър и той явно е против развитието на кадастъра и геодезията в България, защото е спряно всякакво финансиране на агенцията“, каза Янакиев. Той допълни, че в последните три години се отпускат около 10 млн. лв., които стигат само за издръжка и по думите му средствата непрекъснато се намаляват. „Без да има нито един лев за изработване на кадастрални карти, геодезия и така нататък“, каза той.
Янакиев допълни, че две трети от София има кадастрална карта, а една трета от столицата няма такава, защото няма пари.  Той обясни, че според закона за кадастъра 75 процента от таксите, получавани от агенцията, трябва да се дават обратно на агенцията за изработване на нови и актуализиране на стари кадастрални карти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *