Дянков: Увеличаване на минималната работна заплата няма да има

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Денят започва“ на БНТ. Предизборно увеличение няма да има, въпреки опитите на социалния министър Тотю Младенов, защото бюджетът не го позволява. Според Симеон Дянков популисткото вдигане на доходи преди избори трябва да се спре. Той изтъкна, че предлаганият от него Пакт за финансова стабилност ще предотврати това.
Пактът цели да фиксира бюджетния дефицит в Конституцията, а вдигането на преките данъци да става с квалифицирано мнозинство.
„Може да се мисли за индексиране на пенсии. Трябва да се види кои са най-уязвимите граждани“, каза Дянков.
Намаляване на акциза върху горивата също няма да има, защото ставките у нас са най-ниските в ЕС. Смъкването им ще наруши минималните изисквания на ЕС, обясни Симеон Дянков. Дянков коментира и идеята за създаване на звено, което да следи за спекула за цените на храните по цялата верига. „Не мисля, че тази идея ще помогне особено за разрешаване на въпроса с цените на храните“, допълни министърът.
Неочаквани фактори, като вдигането на цените на петрола и кризата в Северна Африка и Близкия Изток, могат да повлияят за вдигане на социалните разходи, обясни министър Дянков. Поскъпването на храните е дългосрочна световна тенденция. „Те са по-голямата тема за мен. На световна тенденция се отговаря с дългосрочни планове“, каза вицепремиерът, който бе на посещение в САЩ и се срещна с нашите сънародници там.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *