Евродепутатите дадоха зелена светлина за единен банков надзор

Системата на банков надзор ще бъде задължителна за всички страни членки на еврозоната и ще е отворена за останалите страни от ЕС.

Европейският парламент даде одобрението си за изграждането на система за банков надзор на европейско ниво, която от септември 2014 г. ще постави 150 от най-големите банки в ЕС под прякото наблюдение на Европейската централна банка, предаде пресслужбата на институцията.

Депутатите укрепиха прозрачността и отчетността на системата и възложиха на Европейския банков орган да разработи надзорни практики, които надзорните институции в отделните страни ще трябва да спазват.

Системата на банков надзор ще бъде задължителна за всички страни – членки на еврозоната, и ще е отворена за останалите страни от ЕС. Евродепутатите направиха важен принос към правилата с искането си за такъв модел на вземане на решения, който ще позволи на страните извън еврозоната да участват като равностойни партньори.

Прозрачност и отчетност – основни опасения

Въпреки че споразумение за изграждането на системата беше постигнато със страните членки още през април, Европарламентът и ЕЦБ трябваше да уредят въпроса как да се гарантират демократичната отчетност и прозрачността на надзорните функции на ЕЦБ.

Новата система води до прехвърлянето на съществени надзорни правомощия от национално на европейско ниво. Затова депутати от Европейския и националните парламенти настояваха, че подобно прехвърляне изисква установяването на съизмеримо ниво на демократичен контрол върху новия надзорен орган.

Европейският парламент ще има широк достъп до информация. Това включва получаването на „пълен и смислен протокол от заседанията на надзорния съвет, който позволява разбирането на водената дискусия, включително анотиран списък на решенията. Председателят на надзорния съвет ще трябва да се явява на редовни изслушвания в Европарламента.

За засилване на отчетността на системата на парламента се дава право да одобри заедно със съвета председателя и заместник-председателя на надзорния съвет, а също и да поиска тяхното отстраняване.

Европарламентът ще може също така да провежда разследвания на сериозни грешки на надзорния орган. Отделните депутати ще могат да задават въпроси в писмена форма на органа и да получават бърз отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *